Experience the Cretan way of life

Είστε εδώ

ΕΛΙΟΨΩΜΟ

Υλικά:
2.400 γρ. Αλεύρι 70%
1.800 γρ. Αλεύρι τ. 90%
200 γρ. Μαγιά
500 γρ. Βούτυρο μαλακό
60 γρ. Αλάτι
1.000 γρ. Ελιές
2.250 λίτρα Νερό
500 γρ. Προζύμι ξινό
Λίγη Ρίγανη

Εκτέλεση:
Ζυγίζουμε προσεκτικά τα υλικά και τα ρίχνουμε στο ζυμωτήριο εκτός από τις ελιές. Αφού δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη προσθέτουμε και τις ελιές. Λαδώνουμε τον πάγκο μας και κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια των 200 γραμμ. το καθένα. Πλάθουμε σε μπαλάκια τη ζύμη, τα πατάμε να γίνουν στρογγυλά και τα τοποθετούμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Προσθέτουμε ροδέλες ελιάς και ρίγανη στην επιφάνεια. Στοφάρουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε τα ψωμάκια στους 200C για 45 λεπτά. Πηγή: foodland.gr

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΤΑΚΟΣ

Υλικά:
4 παξιμάδια κριθαρένια (είναι στρογγυλά)
4 ώριμες τομάτες
1/4 κιλ. μυζήθρα ξυνή
αλάτι
ελαιόλαδο
ρίγανη

Εκτέλεση:
Βρέχουμε τα παξιμάδια ελάχιστα, με νερό. Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας λάδι σε κάθε παξιμάδι, ή παραπάνω αν μας αρέσει. Τρίβουμε τη φρέσκια τομάτα και τη βάζουμε πάνω στα παξιμάδια. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και τη φρέσκια μυζήθρα πάνω από την τομάτα και ο ντάκος μας είναι έτοιμος. Πηγή: cretan-nutrition.gr